S Erasmem ve Slovinsku

Studenti nižšího stupně jihlavského gymnázia již několik měsíců spolupracují v rámci projektu Erasmus + „Beyond the wor(l)ds“ se školou Osnovna šola Litija nad knihou amerického spisovatele Ricka Riordana, Percy Jackson and the Lightning Thief. Projekt je zaměřený na čtenářskou gramotnost a propojuje anglický jazyk, výtvarnou výchovu a informatiku. 

Od neděle 19. 3. do pátku 24. 3. 2023 se 19 studentů ze tříd 4A8, 2A6, 3A8 a 1A6 účastnilo výměnného pobytu ve Slovinsku. Se slovinskými a lotyšskými žáky jsme týden spolupracovali v anglickém jazyce nad tématem Percy Jackson and the Lightening Thief.

Po příjezdu jsme se setkali s našimi rodinami, u kterých jsme bydleli celý týden. Skoro každý den ráno jsme měli ve škole v Litiji dvě vyučovací hodiny se slovinskými žáky a následně nejrůznější aktivity, jako třeba pečení borůvkových muffinů, vyrábění hudebních nástrojů a různé seznamovací hry.

Ve středu 22.3. jsme celé dopoledne poznávali Litiji. Navštívili jsme muzeum, důl Sitarjevec a hrad Bogenšperk, na kterém nám místní kuchař uvařil tradiční slovinská jídla.

Další den jsme se společně vydali do Lublaně, hlavního města Slovinska. Zde jsme se rozdělili do dvou skupin a prozkoumávali historické památky. Viděli jsme centrální náměstí Prešernov trg, Trojmostí, Národní a univerzitní knihovnu, Slovinskou národní galerii a spoustu dalších krás tohoto nádherného města.

Každé odpoledne nás rodiny vzaly na výlet. Spoustu z nás se podívalo třeba k jezeru Bled, do přímořského města Piran, Ankaran nebo do ZOO v Lublani. Některé odpoledne jsme se sešli a hráli společně bowling nebo basketbal a také jsme uspořádali grilovačku.

Poslední den jsme se po ukončovacím ceremoniálu se slzami v očích rozloučili a vyrazili autobusem zpátky do Jihlavy. Prožili jsme krásný týden ve Slovinsku. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, a také jsme zjistili, jak se žije v jiné zemi. Především jsme se ale zdokonalili v anglickém jazyce a vytvořili si kamarádská pouta, která budou trvat ještě dlouho. Těšíme se na duben, kdy Slovinci přijedou za námi do Jihlavy.

Justýna, 4A8